top of page
15_tekijaa_banneri_820×312px_musta.jpg

15 tekijää

Pirkanpohjan taidekeskus 5.6. - 5.9.2021

Yhteisenä nimittäjänä näyttelyn taiteilijoilla, eli tekijöillä, on kiinnostus erilaisten materiaalien käyttöön. Jokainen näyttelyn taiteilija suhtautuu taiteelliseen työhönsä käsityöläisen intohimolla. Pirkanpohjan näyttelyssä on esillä monipuolisesti eri tekniikoilla ja materiaaleilla toteutettuja teoksia. Mukana on veistoksia, animaatioita, kollaaseja ja installaatioita. Maalauksia on toteutettu pleksille, kankaalle, levylle sekä alumiinille. Näyttelyyn mukaan kutsutut taiteilijat työskentelevät ammattitaiteilijoina Suomessa, eri paikkakunnilla.

Näyttely nostaa esiin kuvataiteilijuuden erityisellä tavalla. Kuvataiteilija on filosofinen ajattelija, tarinankertoja ja runoilija. Esiin nouseva teema valittujen taiteilijoiden teoksissa on huoli ympäristöstä ja luonnon monimuotoisuudesta. Esimerkiksi Meri Peuran veistosinstallaatiossa Varjoja paratiisissa lähimetsästä löydetyt romut ja kierrätysmateriaali rakentuu uudestaan luonnon kuvaksi. Teos pohtii ihmisten erilaisia tapoja suhtautua ympäristöönsä.

Arjen kuvaus saa näyttelyssä mielikuvituksellisia ja runollisia piirteitä. Eeva Peuran abstraktin ja esittävän kuvan välimaastossa liikkuvat maalaukset ovat hieno esimerkki maalauksen keinosta ja voimasta kertoa, ei vain kuvittaa, tarinoita, joiden sanallistaminen tuntuisi mahdottomalta. Petteri Cederbergin animaatio puolestaan tuo esille piirustuksen käsityömäisyyden jopa paremmin kuin piirustus itse. Cederbergin teos pohtii pakotetun pysähtymisen ja eristäytymisen vaikutuksia yksilön elämään.

Ajatukseni kuratoida näyttely Ähtäriin sai alkunsa erityisestä suhteestani Pirkanpohjan Taidekeskukseen. Tämä toimii motivaattorina kehittää sen näyttelytoimintaa yhdessä Ähtärin kaupungin kanssa. Olen kotoisin paikkakunnalta ja ollut työharjoittelussa, sekä myöhemmin pitänyt yksityisnäyttelyni taiteilijana Pirkanpohjan taidekeskuksessa.

Näyttely ottaa haltuunsa molemmat Pirkanpohjan rakennukset. Punaisen talon veistosali on pitkästä aikaa vaihtuvan näyttelyn käytössä.

 

Näyttelyssä mukana olevat taiteilijat ovat:

 

Andrei Bakharev, Petteri Cederberg, Ilmari Gryta, Marjatta Holma, Lotta Hänninen, Jouna Karsi, Erkki Nampajärvi, Mika Natri, André Peterdi, Eeva Peura, Meri Peura, Jarkko Rantanen, Elina Ruohonen, Sanna Vainionpää ja Juha Welling.

 

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

taike_vaaka_v2_musta.png
pirkanpohja.jpg

Pirkanpohjan taidekeskus, Ähtäri

teoskuvia

bottom of page