top of page

Muotokuvaprojekti (portrait project)
Turun taidehalli, iso galleria 7.7. - 27.8.2023

Muotokuvaprojekti on taidemaalari Jarkko Rantasen maalaama muotokuvien sarja, joka sisältää yli sata maalausta erilaisista ihmisistä arjen keskeltä. Maalaussarjan lähtökohtana on ollut halu maalata elävästä mallista ja mahdollisuus nähdä myös mallin persoonaa ja antaa sen vaikuttaa maalausprosessiin. Malleja pyydettiin saapumaan paikalle omana arkisena itsenään. Suurimmassa osassa muotokuvista mallit istuvat samalla tuolilla taiteilijan ateljeessa.

 

Muotokuvamaalauksessa Rantaselle on tärkeää mallin näköisyyden tavoittamisen lisäksi se, miten mallin olemus ja kullakin hetkellä vallitseva tunnetila vaikuttavat lopputulokseen. Maalaus on tallenne sosiaalisesta ja poikkeuksetta mielenkiintoisesta kohtaamisesta. Yksikään istunto ei ole samanlainen.

 

Teokset ovat kokovartalokuvia. Maalaustapahtuma kunkin kohdalla on kestänyt noin 2 – 3 tuntia. Pyrkimyksenä on ollut, että teos on alla prima eli kertamaalaus. Toisinaan maalausta on jatkettu pidemmälle valokuvan avulla.

 

Rantanen aloitti maalaussarjan toisen korona-aallon sulkiessa yhteiskuntaa. Aluksi malleina istuivat kollegat. Sosiaalisen median kautta projekti laajeni ja pian malleina istui entuudestaan tuntemattomia, eri ikäisiä ihmisiä kaikenlaisista taustoista. Näyttelyssä on esillä yli 100 muotokuvaa, jotka on maalattu vuosien 2021 – 2023 aikana.

 

Muotokuvat on maalattu pääosin öljyväreillä eri materiaaleille esimerkiksi kankaalle, puulle, pleksille ja alumiinikomposiittilevylle. Erilaiset maalauspohjat tuovat sarjan maalauksiin omalta osaltaan vaihtelua. Esimerkiksi komposiittilevyyn jäävät selkeät siveltimen jäljet muodostuvat tärkeäksi osaksi nopeaa maalausprosessia.

 

Hanketta ovat tukeneet:

Suomen kulttuurirahaston Varsinais-Suomen maakuntarahasto

Suomen kulttuurirahaston keskusrahasto

bottom of page